U wilt een logo maken voor uw bedrijf, maar u weet niet zeker waar u moet beginnen. Relax! Het is niet zo moeilijk als u denkt. Volg gewoon deze acht eenvoudige stappen en u krijgt een logo dat uw bedrijf perfect vertegenwoordigt.
Begin met een briefing
Een logo ontwerpen begint met een briefing. Dit is een document dat de belangrijkste kenmerken van het logo bevat en aan de ontwerper wordt verstrekt. Je kunt dit doen door zelf een ontwerp te maken, of door een professioneel bureau in te huren.
Het is belangrijk om duidelijk na te denken over wat je precies wilt, voordat je begint met ontwerpen. Wil je een abstract logo? Of juist een representatief logo? Houd er rekening mee dat het ontwerp goed moet passen bij je bedrijf en de doelgroep.
Brainstorm en onderzoek
Begin met het brainstormen van ideeën. Misschien doe je dit vanuit een bepaalde emotie of gevoel, of misschien bedenk je eerst de kleuren of de vorm voordat je aan de tekst begint.
Hoe dan ook, het is belangrijk om zo veel mogelijk inspiratie op te doen. Bekijk andere logo’s, kijk naar wat er in je omgeving gebeurt en probeer te achterhalen welke emoties je wilt overbrengen met je logo. Onderzoek ook welke kleuren en vormen goed bij je bedrijf passen.
Schets uw ideeën
Begin met wat ruwe schetsen. Dit is waar je verschillende ontwerpconcepten verkent en je creatieve sappen laat stromen. Maak je nog geen zorgen over het eindproduct – concentreer je op het brainstormen en het op papier zetten van je ideeën.
Wees niet bang om te experimenteren en wees niet te kritisch over je schetsen. Ze zijn slechts een beginpunt, en je kunt ze later altijd verfijnen.
Maak een digitale versie
Nu dat je logo er mooi uitziet op papier, is het tijd om de digitale versie te maken. Er zijn veel middelen om een logo te ontwerpen in de markt en Adobe Illustrator is de meest populaire optie. Maar wat moet je doen als je geen professionele grafische ontwerper bent? Gelukkig kun je ook gratis ontwerpprogramma’s gebruiken zoals Canva en LogoMakr.
Het beste is om een vectorafbeelding te maken, zoals een SVG-bestand, die kleiner is in bestandsgrootte dan een afbeelding met lage resolutie. Het vectorformaat maakt het mogelijk uw logo op elke schaal te vergroten zonder dat er pixelschok of verlies van kwaliteit optreedt. Dit betekent dat u hetzelfde logo op verschillende media kunt gebruiken, zoals flyers, tassen en websites.
Verfijn het en maak een vectorversie
Het is tijd om de fijne details aan het logo toe te voegen en het logo naar de volgende stap te brengen. Neem dus wat meer tijd om er zeker van te zijn dat je de juiste kleuren, textuur, schaduwen en vormen hebt gebruikt.
En als je klaar bent met het verfijnen van je logo, moet je een vectorversie ervan maken. Vectorversies maken het mogelijk om het logo op verschillende manieren weer te geven, zoals opgenomen in een website, gedrukt op een flyer of afgedrukt op merchandise. Vectorgrafieken worden ook veel gebruikt voor billboards of andere items die op groot formaat kunnen worden gedrukt – ze kunnen dan overal zelfs scherp worden weergegeven!
Kies de juiste kleuren en lettertypes
Het volgende waar je aandacht aan moet besteden, zijn de kleuren en lettertypes die je gebruikt in je logo. Het is belangrijk om de juiste kleuren en lettertypes te kiezen. Je wilt een logo maken dat opvalt, een logo dat mensen herinnert en een logo dat past bij je merkidentiteit.
De kleuren die je kiest, kunnen helpen om de boodschap van je logo te versterken. Kies twee tot drie hoofdkleuren uit die passen bij wat je bedrijf vertegenwoordigt. Als je bedrijf voornamelijk wit gebruikt, laat het dan ook toe in jouw logo. Als je bijvoorbeeld een voedselbedrijf hebt, zul je wellicht wat warme tinten willen gebruiken zoals rood of oranje.
Voor het lettertype is het belangrijk om te kiezen voor iets dat gemakkelijk leesbaar is maar ook bij jouw merk past. Probeer bold cursive letters te vermijden als ze niet overeenkomen met wat er duidelijk en professioneel wordt weergegeven door jouw bedrijf.
Volg grafische standaarden voor consistentie
Het is belangrijk dat je werkt volgens kleurschema’s en grafische standaarden. Wees niet bang om op te vallen, maar vergeet niet dat consistentie de sleutel is tot herkenbaarheid. Zorg ervoor dat de grootte, het lettertype en de kleuren een verhaal vertellen. Hoe meer consistent je logo is, hoe meer mensen het zullen herinneren.
Een logo moet aandachtig worden ontworpen om te garanderen dat het er op elk medium goed uitziet, of het nu op drukwerk, een website of promotiemateriaal wordt gebruikt. Zorg er ook voor dat je logo consistent blijft in verschillende formaten – van groot tot klein.
Verfijn en test je logo
Je bent klaar met je logoontwerp. Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je logo op verschillende manieren te verfijnen en het echt perfect te maken.
Je kunt bijvoorbeeld contrasten toevoegen om de elementen in je ontwerp beter uit te laten komen. Probeer ook verschillende kleurpaletten om te zien of je logo er nog beter uitziet. Als er meer dan één mogelijkheid bestaat, waarom zou je dan niet proberen wat verschillende stijlen en kleuren?
Als je eenmaal iets hebt gevonden dat je leuk vindt, moet je het passend testen op verschillende formaten en media. Check of deze afgedrukt goed uitziet; gebruik het ook online op websites, printmateriaal, presentaties, enzovoort. Haal alle feedback die je kunt krijgen van andere mensen vooraleer je eindelijk verzekerd bent van je ontwerp.